De kunst van intervisie op 23 januari 2015 in het Mauritshuis

Op 23 januari 2015 kwam een groep mensen bij elkaar in het Mauritshuis die ooit samen een trainingsprogramma over leiderschap hadden gevolgd. Sinds dat eerste programma komen ze eens per jaar samen om bij te praten maar ook om gezamenlijk aan de eigen ontwikkeling te blijven werken. De vraag aan History@work was een bijeenkomst te verzorgen in het Mauritshuis met het thema leiderschap. De groep heeft met de trainer van History@work en de kunsthistoricus van het Mauritshuis de module “De Kunst van Intervisie” gevolgd.
Een onderdeel van het programma is het werken met schilderijen uit de collectie van het Mauritshuis. Iedere deelnemer ging dan ook aandachtig op zoek naar een schilderij in het museum. De opdracht was een schilderij te kiezen die voor de deelnemer een element uit zijn of haar huidige leiderschap symboliseert. En wat een keuzes en toelichtingen! Samen werkten zij met de verhalen en de gekozen schilderijen. De groep durfde de diepte in te gaan. Onthullingen, binding. Troost en confrontatie.
Bijvoorbeeld de zweep van de dame in rijkostuum: het schilderij symboliseert voor de deelnemer het terug gaan naar het leiderschap van teugels aantrekken. Mennen. Of de ontroering van de Madonna met kind: kwetsbaarheid in het leidinggeven. Nog één keer de schilderijen in het ‘echt’ aanschouwen om vervolgens met de groep te mogen constateren dat de groep weer een groep is die reflecteert en elkaar aanraakt in waar het om gaat. Verbinding.