Wintering

Tijdens de winter komt de natuur tot rust. De bomen zijn kaal, de grond is koud en er hangt een stilte die zo kenmerkend is voor dit seizoen. Alles keert naar binnen. Wintering gaat over deze beweging naar binnen. Wintering is een unieke, krachtige interventie, ontwikkeld door History@work. Wintering is een metafoor voor het stil staan bij wat geweest is, waar we nu staan of wat we anders willen gaan doen. We keren naar binnen om tot onszelf te komen. We proberen tot de kern te komen van wat voor ons belangrijk is. We weten het even niet meer. Misschien voel je dat er potentie is, maar je weet nog niet wat en hoe.

Deze winters in ons eigen leven vragen om vertraging, om rust en bezinning. Wintering geeft ons inzicht in dit natuurlijke proces en de middelen om daarmee om te gaan. Het nodigt uit om verbondenheid te ervaren, met jezelf, met elkaar en met de natuur. We verbinden wintering met unieke verhalen & collectie in een museum of erfgoedlocatie die inzicht geven in het concept.

Wintering in de Hortus Botanicus

In de workshop ‘Wintering & De Hortus’ werken de deelnemers aan hun eigen ‘wintering’ aan de hand van de natuur in de Hortus en verhalen. We gebruiken hierbij de methode die we speciaal hebben ontwikkeld voor wintering.

Programma

Duur: 3 uur
Prijs: € 60,- per deelnemer inclusief toegang Hortus
Groepsgrootte: maximaal 15 deelnemers

  • Introductie: Wintering als concept & methode.
  • De boodschap in diverse literatuur. (vb. Overstory van Richard Powers, Wintering van Katharina May, Barksins van Annie Proulx).
  • We oefenen met waarnemen: werken met de natuur in de Hortus.
  • Inzicht in de werking van tijd.
  • Wintering als bron van schoonheid & troost.
  • Eigen verbeelding van jouw wintering in de Hortus.
  • Hortusbezoek

We verbinden leren met verhalen op unieke locaties. Het werken met het verleden in het heden voor de toekomst staat centraal. We hebben mooie programma’s in het vaste aanbod van het Mauritshuis, Museum van Oudheden en het Nationaal Archief. Wintering wordt georganiseerd door Femke en Golda Krijger.